Home » Boeken tips » Sint van A tot Z

Sint van A tot Z

Sint-Nicolaasliederen 

De muzikale geschiedenis van het Sint-Nicolaasfeest

Sint-Nicolaas is door de eeuwen heen op talloze wijzen bezongen. Als heilige die bescherming bood aan zeelieden, die het opnam voor huwbare vrouwen en die vermoorde kinderen op wonderbaarlijke wijze tot leven wekte. Daarom genoot hij veel ontzag van de middeleeuwse gelovigen die dat in tal van liederen - hymnen en sequensen - lieten blijken. Ook buiten de kerk zong men hem uitbundig toe.

Uit de rijke traditie van liederen gewijd aan Sint-Nicolaas zijn er in dit boek meer dan zeventig samengebracht. De kerkelijke sequensen die zelden vertolkt worden, volkse liederen die op de achtergrond zijn geraakt en natuurlijk de traditionele kinderliederen die de tand des tijds hebben doorstaan. Van alle liederen zijn de oorspronkelijke teksten en melodieën opgespoord en weergegeven. Dit alles is geïllustreerd met schilderijen, volksprenten en andere afbeelding.

Sinterklaas Verpakt  

Een feest van herkenning voor jong en oud, dit kleurrijke boek over Sinterklaaspapier. Sinterklaaspapier is een prachtige beelddrager van de cultuur van het Sinterklaasfeest, met een knipoog naar ontwikkelingen in de maatschappij. Oudere papieren tonen een statige Sint Nicolaas, met één knecht die met de roe dreigt. Gaandeweg komen er meer Zwarte Pieten, die klimmen, fietsen, schaatsen. acrobatiek beoefenen of dansen. We zien raketten ten tijden van de eerste maanlanding, Indiase motieven in de hippietijd, veel oranje-bruin papier en politiek correcte witte Pieten in de zeventiger jaren. Bijzonder is ook het voetbalveld vol met Sinten en Pieten.

Sinterklaas verpakt voert u mee door de jaren heen. Het is een eerbetoon aan deze unieke traditie van geven en ontvangen, waarbij de verpakking net zo belangrijk is als de inhoud.

Jan Carel Zadoks (1929) verzamelt sinds 1960 Sinterklaaspapier en heeft er uitgebreid studie naar gedaan. Voor dit boek maakte hij een selectie van 150 papieren uit zijn collectie.

Handboek voor hulpsinterklazen 

Het is een publiek geheim dat behalve de goedheiligman zelf, ieder jaar weer vele duizenden landgenoten de mijter opzetten. Deze hulpsinterklazen nemen met plezier de staf van hem over.

In het verleden kroop Jos Brink meermaals in de huid van de drukbezette Sint. In dit leuke nieuwe boek bundelde hij alles wat het sintenleven hem in al die jaren heeft geleerd. Met grappige liedjes en verhalen, tips voor leuke verrassingen, recepten voor strooigoed en lekkere sinterklaasgerechten, instructies voor het oefenen met je zwarte pieten, tips voor het maken van een groot sinterklaasboek...

Speels vormgegeven, en een blijvende bron van inspiratie. Kortom: het perfecte geschenk voor iedereen die Sinterklaas een handje wil helpen!

Amsterdamse Sinterklaasverhalen  

Voor iedereen is duidelijk dat er maar één echte Sinterklaas is . Daarnaast werken er ieder jaar weer veel hulpKlazen met de Sint mee. Amsterdammer en hulpSinterklaas in hart en nieren Frans Bakker schreef dit boekje. Het zijn de verhalen over de ervaringen van meer dan 40 jaar. Samen met zijn Pieten beleefden ze grappige dingen. Maar soms sloeg ook de ernst toe als je binnenkomt in het gezin of een instelling, waar ook droevige omstandigheden bij de viering van het Sinterklaasfeest een rol kunnen spelen. Het boek is rechttoe rechtaan geschreven. Geen literaire hoogstandjes maar geschreven zoals je een verhaal vertelt. Soms humoristisch, soms grappig en een enkele keer ontroerend. Sinterklaas wie kent hem niet?

Na het lezen van dit boekje kent u in ieder geval de hulpSinterklaas Frans Bakker

Het boek van Sinterklaas en Zwarte Piet  

Het Sinterklaasfeest is in Nederland het meest traditionele feest van het jaar. Nog altijd springlevend voor jong en oud. Van oorsprong een kinderfeest en uitgegroeid tot een feest met surprises en gedichten. "Het boek van Sinterklaas en Zwarte Piet" neemt u mee naar de oorsprong en de geschiedenis van Sinterklaas, de betekenis van pakjesavond, de tradities als schoentje zetten, pepernoten en marsepein, de rol van Zwarte Piet, de intocht en de Sinterklaasliedjes. "Het boek van Sinterklaas en Zwarte Piet" is een heerlijk nostalgisch kijkboek dat ongetwijfeld veel aangename herinneringen op zal roepen.

Het Sinterklaas surpriseboek  

Het 'avondje van Sinterklaas' staat natuurlijk in het teken van gedichtjes en surprises. Leuke ideetjes voor een grappig verpakt cadeautje staan er genoeg in dit vrolijke boekje! José Kaats heeft met minimale middelen - zoals flessen, blikjes, potjes, lege melkkartonnen en ander simpel verpakkingsmateriaal - eenvoudig te maken surprises gecreëerd onder het motto 'door iedereen te doen, binnen een half uur klaar'. Het resultaat staat garant voor veel uitpakplezier!