Home » Boeken tips » Sint van A tot Z

Sint van A tot Z

Sinterklaaslexicon  

Ideale informatiebron voor iedereen die met de Sint te maken heeft: ouders, leerkrachten, organisatoren van sinterklaasfeesten, journalisten.

Het sinterklaasfeest is een feest van geven en ontvangen, van verrassingen en van elkaar een spiegel voorhouden. Dat dit al een eeuwenoude traditie is, weet lang niet iedereen.
Marie-José Wouters gaat er in haar Sinterklaaslexicon van uit dat er een vermenging van heidens, mythologisch en christelijk religieus denken heeft plaatsgevonden. In dit alfabetisch gerangschikte naslagwerk komen alle facetten rond Sint-Nicolaas aan bod, tot lering en vermaak. Alles wat je in verband met Sinterklaas zou willen weten, staat erin, zoals recepten voor het maken van borstplaat en andere lekkernijen, allerhande folkloristische gebruiken, de 'verkleuring' van Zwarte Piet, liedjes en versjes, legenden (meer dan honderd!) en verhalen, intochten en vieringen van verschillende bevolkingsgroepen, de rol van de Kerstman, maar ook de lengte van de baard van Sinterklaas.

De heilige Nicolaas van Myra mag dan eeuwen dood zijn, Sinterklaas is springlevend... althans zolang we hem in ere houden – en daar kan dit boek veel toe bijdragen.

Het gouden boek van Sinterklaas  

Het eerste lied dat ooit op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, is 'O, kom er eens kijken.' De keus voor dit bekende Sinterklaaslied geeft al aan dat de band tussen Nederlanders en de Sint een bijzondere is.De Sinterklaasintochten werden vanaf 1955 een vast onderdeel van het tv-journaal en zouden in de loop der jaren uitgroeien tot een drie weken durend media-spektakel. Overdreven? Nee!Het leverde materiaal voor 'Het Gouden Boek van Sinterklaas' met daarin vijftig jaar lief en leed, in pakkende verhalen en vrolijke anekdoten en omlijst door een schat aan foto's en documenten. De Sinterklaasfeesten en intochten staan uiteraard in het middelpunt, maar ook de Pieten, het paard en de stoomboot komen ruimschoots aan bod.Auteur Peter Smit sprak met de vele betrokkenen, waaronder Sinterklaas zelf, en stelde aan de hand daarvan dit bijzondere boek samen. Met een nawoord van Erik van Muiswinkel.

Hoor Wie Klopt Daar ?  

Samen met Museum In de Zevende Hemel in Apeldoorn stelde nostalgiekenner Jack Botermans dit leuke boekje over het feest van de goedheiligman samen. Met pakkende teksten en herkenbare spotprenten, zwart-witfoto's en afbeeldingen van boeken, kledingstukken en attributen, kortom met veel, heel veel beeld.  www.museumindezevendehemel.nl

Op bezoek bij Sinterklaas  

Bestaat Sinterklaas? Een schilder en een schrijver gaan op zoek naar het antwoord, en komen terecht in de wereld van Sint-Nicolaas. Sint-Nicolaasstad is de schilderachtige omgevingwaarin ze kennismaken met Pietje Post, Piet Hein, Gepieto, Ludwig van Piethoven,De Pietels en vele andere zwarte pieten. Ze bezoeken er het Pietenopleidingcentrum,de Sintelijke lekkernijenfabrieken, de indrukwekkende mandaquoia megalodon eneen museum waar misschien wel de grootste kunstontdekking van de 2 1 ste eeuw hangt.Op bezoek bij Sinterklaas is het rijk geïllustreerde reisverslag van de adembenemende rondleiding die ze krijgen door Sint-Nicolaasstad. En de vraag of Sinterklaas bestaat? De goedheiligman zelf geeft hen het antwoord: Sinterklaas bestaat, als je er maar in gelooft.

Sinterklaasgeheimen  

De perfecte voorbereiding voor elk sinterklaasfeest! Hoe hoort het eigenlijk? Uitgave in opdracht van de SVVS, de Vereniging van Vrienden van Sinterklaas, de verstrekker van het Sinterklaaskeurmerk. Hét wapen tegen sinterklaasverloedering. Met alle Sinterklaasgeheimen, van kledingvoorschriften tot tips over omgang met lastige kinderen, vrijpostige pieten en paarden. Met een voorwoord door de echte wegwijspiet, Michiel Kerbosch.

Het Amsterdams Sinterklaas boek  

Terugblik op op 50 jaar Intitiatief Comité Amsterdam, intochten van de Sint in Amsterdam!