Home » Lekkernijen weetjes » Chocoladeletter dl1

Chocoladeletter: ontsaan

Het ontstaan van de chocoladeletter

De fabrieksmatige productie van chocoladeletters begon rond het einde van de 19e eeuw. In het in 1899 verschenen ‘Woordenschat’ met door Taco H. de Beer en Dr. E. Laurillard verzamelde verklaringen van woorden en uitdrukkingen staat onder het lemma chocolade-letters: ‘groote, lange, zwarte letters, waarmeede de naam van een artist of leverancier op aanplakbiljet, affiche enz. staat uitgedruct’. Blijkbaar was de chocoladeletter rond de eeuwwisseling al zo’n vertrouwde verschijning dat het een typografisch begrip was geworden.

De archetypische chocoladeletter is een Egyptienne. Deze letter heeft zware en grote schreven, geen dunne stukken en is daardoor minder kwetsbaar. Volgens letterontwerper Gerard Unger was de Egyptienne tijdens de industriële revolutie populair en destijds daarom een voor de hand liggende keuze.

Tot de jaren dertig was volgens Unger ook de bamboeletter populair, een schreefloze letter met knikken. Deze vaak mooi gedecoreerde letters worden nog verkocht door banketbakkers.

Chocoladelettermallen

chocoladelettermal_Vorm.jpg
chocoladelettermal_Vorm.jpg
Cocoladeletter_mal.jpg
Cocoladeletter_mal.jpg
chocoladeletters_vormen.jpg
chocoladeletters_vormen.jpg
chocoladeletter_vorm.jpg
chocoladeletter_vorm.jpg
chocoladeletter_mallen.jpg
chocoladeletter_mallen.jpg
chocoladelettermal_Vorm_Verkade.jpg
chocoladelettermal_Vorm_Verkade.jpg

Ambachtelijk letters maken

Fabrieksmatig letters maken