Kikkers en muizen

Rond de tijd van sinterklaas verschijnen ze in de winkels: de kikkers en muizen. Dit zijn chocolade figuurtjes met een vulling van fondant. De figuurtjes hebben de vorm van een kikker of een muis, en hebben een aluminium omhulsel waarop een afbeelding staat van de kikker of muis. Ze zijn meestal alleen rond de maanden van november, december en januari te koop. Sommige internetwinkels bieden ze al eerder in het jaar aan. De bekende kikkers en muizen worden vooral met sinterklaas gegeven: in de schoen of als traktatie op sinterklaasavond

Traditie kikkers en muizen

Met sinterklaas plagen de mensen elkaar een beetje: denk aan de leuke surprise-gedichten en het maken van een surprise voor een ander. Vaak is het: hoe gekker, hoe beter. Een cadeautje dat in de appelstroop verstopt zit bijvoorbeeld. Ook het geven van een kikker of een muis is een plagerijtje. Dit komt omdat veel mensen schrikken van een kikker of muis. Dit maakt de grap veel leuker. Waarschijnlijk zijn daardoor de chocolade kikkers en muizen ontstaan.

Kikkers en muizen is een snoepgoed dat niet iedereen even lekker vindt: zelfs kinderen gruwelen er soms van. De vulling is mierzoet en wordt niet door iedereen even lekker gevonden. Anderen zijn juist niet weg te slaan van de kikkers en muizen en zouden deze het liefst het hele jaar door eten. Het is een leuke traktatie om in de schoen te leggen of te krijgen. Let wel op dat de kikkers en muizen hierbij niet te warm liggen: ze smelten makkelijk door het laagje chocolade dat er omheen zit.