Home » Lekkernijen weetjes » Chocoladeletter dl2

Chocoladeletter: Weetjes

*De Egyptienne is nog steeds de chocoladeletter, al maakte Droste zijn klassieke letters vorig jaar wat ronder: ‘net iets lekkerder in de mond’. Verkade probeerde het een paar jaar geleden met een digitale chocoladeletter, maar deze moderne variant wordt inmiddels al niet meer gemaakt. Theo Kalf van het Verkademuseum weet wel waarom: “De digitale letter had breekrandjes, zodat je er makkelijk stukken af kon breken. Ik heb liever een gewone letter. Als je daar een stukje afbreekt is dat altijd net iets groter dan je bedoelde”.

 

*De ribbeltjes op de letters zijn niet puur voor de decoratie. Hierdoor lossen de letters makkelijker uit de vorm. Ook maskeren de ribbeltjes koelvlekken en beschadigingen op het chocoladeoppervlak.

 

*In de tweede Wereldoorlog maakte Verkade bij gebrek aan cacao letters van taaitaai.

 

*Vroeger werden letters gegoten in metalen vormen. Een van de belangrijkste leveranciers van de ijzeren gietvormen was de Vormenfabriek in Tilburg. Tegenwoordig zijn de vormen van kunststof

 

*Binnen een gewichtsklasse zijn alle letters even zwaar, al willen sommige ontvangers daar maar moeilijk aan. Om op hetzelfde gewicht te komen worden bijvoorbeeld bij een T de stokken dikker gemaakt dan bij de M. Een I zou veel te lomp uitvallen, reden voor de meeste fabrikanten om deze letter maar uit het assortiment te laten. Baronie / De Heer lost dit probleem op door in één doos twee I's te verpakken.

 

*Verkade maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog bij gebrek aan chocola letters van taaitaai.

 

*De M is de meest verkochte chocoladeletter (14%) vooral omdat de meeste Nederlandse voornamen met een M beginnen en omdat moeder/mama ook met een M begint. Ook de P van Piet en de S van Sint zijn populaire letters. Niet alle fabrikanten produceren alle letters. Sommige fabrikanten laten minder populaire letters weg. Marktleider Droste laat bijvoorbeeld de I, U, X, Y en Z weg.

 

*Ook in Duitsland en Oostenrijk kennen ze chocoladeletters. Deze worden gespoten in plaats van met mallen gemaakt en rond oudjaar (‘Silverstabend') verkocht.

 

*Je hebt pech als je naamt begint met een Q, U, X, Y of Z. Die komen namelijk zó weinig voor dat de meeste fabrikanten ze niet maken. Alleen Albert Heijn levert ze allemaal!