Home » Lekkernijen weetjes » Zute plassies

Zute plassies

Sinterklaas en "Zuute Plassies". Al 135 jaar lang zijn in Ommen deze beide met elkaar verbonden. Een Zuute Plassie is een klein rond broodje waar "zute" staat voor zoet en "plassie" voor broodje. De voornaamste smaakmakende bestanddelen zijn stroop en anijs. De broodjes worden in een grote honingraatvorm gebakken en als een kleinere honingraat van zes broodjes verkocht.

Oorsprong
De oorsprong van het broodje ligt in de 19de eeuw. Om het hoofd te bieden aan de moordende concurrentie zagen bakkers zich gedwongen met nieuwe producten te komen. Als innovatie verscheen het zoete stroopbroodje met anijs. Dit broodje werd als lekkernij sterk gewaardeerd en vindt heden ten dage nog steeds gretig aftrek.

Bakker Makkinga
Zute Plassies worden door bakker Berjan ten Brinke nog steeds gebakken. Toen hij de winkel van bakker Makkinga overnam, kreeg hij het recept van de Zuute Plassies erbij. Hoe het recept precies ontstaan is, blijft in nevelen gehuld. Niemand weet het meer precies. De dochter van Albertus Makkinga meent zich te herinneren dat toen haar grootvader vanuit Rijssen naar Ommen verhuisde en een bakkerij begon, hij de Zute Plassies in Ommen geïntroduceerd heeft.

Sint en Zuute Plassies
De Zute Plassies worden door Ommenaren nog steeds met veel smaak gegeten. Zeg tegen een echte Ommer Sinterklaas en er wordt Zute Plassies aan toegevoegd. In vroeger tijden werden de Zute Plassies pas veertien dagen vóór Sinterklaas gebakken. Nu komen de bakkers er begin oktober al mee. De anijsbroodjes gaan na al die jaren nog steeds, letterlijk, als zoete broodjes over de toonbank. Volgens warme bakker Berjan ten Brinke komen in de wintermaanden toeristen speciaal naar zijn winkel om een grote voorraad Zute Plassies mee naar huis te nemen.

Auteur: Elleke Steenbergen

Bron tekst: www.traditiesinoverijssel.nl Bron afbeelding: