Schilderijen

Bron foto's collage: www.stnicholascenter.org

Sint-Nicolaas is een zeer populair onderwerp voor kunstenaars door de eeuwen heen. Deze mooie kunst is nu te vinden in vele galeries, musea en kerken. Op de site van St. Nicholas Center, zijn er meer dan 100 schilderijen te bewonderen met de Heilige St. Nicolaas.

Ca. 1640 - 'De gift van Sint-Nicolaas'  Cornelis de Vos  (1584 - 1651)

Op het schilderij dat omstreeks 1640 geschilderd moet zijn, zien we links twee jonge dames die aan het kantklossen zijn. De dame rechts voor ons zit dromerig voor zich uit te staren. Zij heeft een naaikussen op haar schoot liggen met daarop wit textiel, wat het meeste op een kledingstuk lijkt. De Sint gooit een zakje geld door het raam naar binnen voor de verarmde edelman. De Heilige uit Myra zou de dochters van deze man behoed hebben voor een leven in de prostitutie. door 's nachts zakjes goud voor de drie meisjes naar binnen te gooien, zorgde hij voor de benodigde bruidschat zo werd hij beschermheilige van maagden en trouwlustige meisjes. 

Richard Brakenburgh

R. Brakenburgh was is een Haarlemse schilder (1650-1702) en was een leerling van Frans Hals. hij heeft in totaal 4 schilderijen geschilderd in de 'trend' van zijn meester. Hier onder de vier schilderijen 'Het Sint Nicolaasfeest'.

1685 - 'Het Sint Nicolaasfeest' 

Bron schilderij: www.rijksmuseum.nl 

Ca. 1690 - 'Het Sint Nicolaasfeest' 

Bron schilderij: www.franshalsmuseum.nl 

Ca. 1700 - 'Het Sint Nicolaasfeest' 

Bron schilderij: www.hansholthaus.nl 

Ca. ? - 'Het Sint Nicolaasfeest'

Bron schilderij: www.hansholthaus.nl 

1789 - Sint Nicolaas als patroon van het beenhouwersgilde 

Bron schilderij: www.bossche-enyclopedie.nl  

In het midden van dit reusachtige schilderij is de heilige Nicolaas van Myra afgebeeld. In de vierde eeuw was hij bisschop van Myra (Klein Azië). Hij strekt op het schilderij zijn handen uit naar drie kinderen. Dit verwijst naar het verhaal dat de heilige door zijn vurig gebed drie kinderen tot leven wekt die ten tijde van een hongersnood, door een slager in stukken waren gesneden en in een ton ingepekeld. Rechtsboven enkele engelen die de heilige op het voorval opmerkzaam hebben gemaakt. De aanwezigheid van het rundveen duidt op het patronaat over de slagers dat de heilige na het genoemde voorval te beurt viel. Het schilderij hing voor 1810 in de hal van het vleeshuis. Dit schilderij heeft een afm. van 220.0 x 530.0 cm en hangt het stad huis van Den Bosch. Meer weten over dit schilderij en Beenhouwersgilde?   klik hier