Home » Sint Nicolaasfeest kenmerken » Sinterklaaspapier

Sinterklaaspapier - cadeaupapier    

Historie Sinterklaaspapier

Wanneer het Sinterklaaspapier precies is ontstaan, is niet te achterhalen, omdat maar weinig papierfabrieken of ontwerpbureaus van het begin af collectieboeken of monsterboeken hebben bewaard. De meeste papierfabrieken zijn pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen met het produceren van Sinterklaaspapier, daarvoor werden de geschenken zonder 'papier' bij de haard/schouw, 'stoeltje',  Sint Nicolaastafels , in het mandje of gewoon in de schoen-klomp neergelegd. 

Gebruik van Sinterklaaspapier

De luxe banketbakkerszaken waren de eersten die het Sinterklaaspapier gebruikten om hun mooie speculaaspoppen en chocoladeletters in te pakken, meestal was het een neutraal wit/bruinpapier met evt. een strik er omheen. De neutrale inpakpapier kom je vaak tegen in de prenten van Anton Pieck (Zie afbeelding), daarna kwam het Sinterklaaspapier in de cadeauwinkels en warenhuizen in gebruik. Af en toe lieten de winkeliers hun firmanaam of winkelnaam op het papier erbij drukken. “Pakjesavond” bestond al in de 19e eeuw. Niet alleen de kinderen kregen cadeautjes, maar de ouders ook. Uiteraard werden al die cadeautjes in Sinterklaaspapier verpakt en meestal voorzien met een cadeausticker/label. Maar nog niet in het mooie gekleurde papier, zoals wij dat kennen. Dat papier kwam pas na de jaren vijftig op de markt. Bron tekst: www.sinterklaaspapier.nl  

Prent - Anton Pieck

Illustraties - Neutraal inpakpapier

Bron afb. 1: Haarlem's Dagblad, 3 dec. 1930 / Afb. 2: Boekje Jr. 60

Oude design

Cadeauzegels - kaartjes

Maan op sinterklaaspapier vaak fout

Een opvallend onderzoekje van de hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Groningen Peter Barthel. Hij meent dat op veel sinterklaaspapier de maan verkeerd staat afgebeeld. Terwijl onschuldige kindertjes denken naar een avondmaan te kijken, worden ze gewoon keihard gefopt met een ochtendmaan.

Gelukkig maakte de hoogleraar twee weken vrij om afbeeldingen van de maan op cadeaupapier en in kinderboeken in Nederland en de Verenigde Staten te onderzoeken.

Uit dit wereldschokkende onderzoek bleek dat veel tekenaars het hemellichaam verkeerd afbeelden. De volle maan komt op als de zon ondergaat, een maansikkel ontstaat doordat de zon van opzij, dat wil zeggen van rechts in de avond en van links in de ochtend, op de maan schijnt, legt Barthel uit. “Mijn onderzoek toont aan dat de leek - in dit geval de illustrator - niet begrijpt hoe de fasen van de maan ontstaan en dat kennelijk ook niet wil begrijpen'', aldus de hoogleraar.

Correct

Pakjes ochtend - avond

Peter Barthel bij Pauw&Witteman

Verwijzing pagina's