Home » Sint Nicolaasliederen weetjes » Kinder-Cantate

Kinder-Cantate

Bernard Zweers (1854 - 1924)   Bernard_Zweers_Kinder_cantate.jpg

Bernhard Zweers was een bekende Nederlandse componist aan het eind van de 19e eeuw. Op een van de balkons van het Amsterdamse Concertgebouw prijkt zijn naam nog naast onder andere Bruckner en Mahler. Hij componeerde graag typisch Nederlandse werken zoals zijn bekendste werk “Symfonie aan mijn Vaderland”, naast liederen en cantates (grotere zangstukken) op Nederlandse teksten.

"St. Nicolaasfeest"

In 1890 schreef hij de Kinder-cantate “St. Nicolaasfeest” voor kinderkoor, groot symfonieorkest en twee zangsolisten. De kinderen zingen hierin de Sint plechtig toe en ‘vader’ vertelt oude legenden over de Bisschop. Na een sprookjesachtige fantasie over twee reuzevogels die veranderen in een bisschop en een moor verschijnt uiteindelijk de goedheiligman zelf, vraagt de kinderen met zijn diepe basstem naar hun gedrag en deelt zijn gaven uit. Met een rondedansje nemen de kinderen afscheid van Sinterklaas. Het romantische werk duurt ongeveer 25 minuten en is doorspekt met bekende en minder bekende sinterklaaswijsjes en grappige muzikale effecten zoals een spreekcanon voor het kinderkoor.

Tot in de jaren ’50 van de 20e eeuw werd de cantate elk jaar op 5 december uitgevoerd met honderden Amsterdamse schoolkinderen en uitgezonden op de radio.

1896 - St. Nicolaasfeest

1955 - St. Nicolaas Cantate (registratie)

1944 - Sint Nicolaasliedjes: oude en nieuwe Sinterklaasversjes (boekje)

(uit de Kinder-cantate "St. Nicolaasfeest"

Meer informatie:  www.st-nicolaasfeest.nl