Home » Wereldwijd » Père Fouettard

Père Fouettard

Père Fouettard zo heet de trouwe 'knecht' van Saint Nicolas in Frankrijk. In de Elzas heet de knecht "Hans Trapp".  Hij kwam voor het eerst ter sprake in de 16e eeuw. Volgens de legende werd hij ‘geboren' in Metz in 1552 toen Charles V zijn troepen de stad aan het belegeren waren. De Leerlooiers' Coöperatie vond een mythische half-reus, half-vogelverschrikker uit in het beeld van de belegeraar.

 

De taak van Père Fouettard is om te zien of de kinderen braaf geweest zijn of niet en de onhandelbare kinderen te bedreigen met de stok. Hij draagt een rieten mand op zijn rug waarin hij de stoute kinderen steekt.

Eigenlijk varieert de naam van Père Fouettard naargelang de regio of het land dat bezocht wordt door Sinterklaas. In Beieren en Oostenrijk wordt hij Krampus (haak) genoemd. In andere delen van Duitsland draagt hij de naam Ruprecht of Knechtruprecht, wat hetzelfde betekent als Robert in het Frans (duivel). In Rijnland, Silezië en een paar andere plaatsen vermomt hij zich als een dier (meestal een bok) met de naam Pelzbock, Rasselbock, Pelznickel, Pelzruppert of zelfs Bartel (Pelz betekent bont). Père Fouettard heet Hans Trapp in het Duitstalige Mosel en Bossue (bochel) in de Elzas, waar hij de gedaante is van een kwade geest, Mullewitz genaamd.

Saint Nicolas et le Père fouettard avec l'âne Eliott