Home » Lekkernijen weetjes » Duivekater

Duivekater

Duivekater is van oudsher een traditioneel feestbrood, dat al honderden jaren bekend staat als een echte lekkernij. Het recept is in al die jaren relatief onveranderd gebleven, maar de historie van de Duivekater is al zo oud dat veel ingrediënten met de tijd zijn mee gegaan. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood. Duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken, dus niet in een bakvorm. Op twee schilderijen van Jan Steen is een duivekater afgebeeld (Het Sint Nicolaasfeest). Traditioneel werd de Duivekater gegeten met Pasen en rond de kerstdagen.

De oorsprong van de Duivekater ligt in de Germaanse tijd waar het werd gebakken als offerbrood in de vorm van een schenkel ter vervanging van de echte vlees offers. Later werd de Duivekater gegeten om de geesten tevreden te stellen. In de loop van de jaren werden de Duivekaters zo lekker dat de mensen het aten als lekkernij in plaats van offerbrood.

Meer weten over de Duivekater... Klik hier

fragment uit het schilderij 'Het Sint Nicolaasfeest' van Jan Steen

duivekater_Jan_Steen_Sint_nicolaasfeest.jpg

Bron afbeelding: www.rijksmuseum.nl