Home » Sint-Nicolaas gespot

Sint-Nicolaas gespot

Glas-in-lood raam St. Nicolaaskerk (Denekamp)

Sinterklaas_glas_in_lood_raam_Denekamp.png

Sint Nicolaasbeeld (Denekamp)

Sint_nicolaasbeeld_Denekamp.png

St. Nicolaas gevelsteen Amsterdam

Sint_Nicolaas_gevelsteen_Amsterdam.png

Sint Nicolaasbeeld (Meijel)

meijel.png

Stad Sint Niklaas (België)

Sint_Nicolaasbeeld_stad_St_Nikolaas.png

Sint Niklaas - Grote Markt (standbeeld Sint Nicolaas bij stadhuis)

Haarlem-Noord: Eemstraat 21

heiligehaarlem.png

De Heiligen Huisjes in Haarlem-Noord is een bijzonder woningcomplex uit 1931. Iedere woning heeft zijn eigen heilige in de vorm van een beeld in de gevel. Sint-Nicolaas

Haarlem: Toegangspoortje uit 1659 (Witte Herenstraat)

Laatste restant van het Comanshofje, gesticht door het St. Nicolaas- of Comansgilde (Koopmansgilde) in 1613. Oorspronkelijk 11 woningen, tot 1854 in gebruik geweest. Gesloopt in 1871.

Utrecht: Oudegracht 330

De gevelsteen, vervaardigd door Koos Boomstra en Tsjerk Hotrop, werd op 4 december 1997 door Sint Nicolaas onthuld.

De huisnaam ‘SUNTE NYCLAES’ wordt genoemd in een hypotheekakte van 1554 en is wellicht geïnspireerd op het beroep van de eigenaar Willem Willemsz.: hij was bakker. Op de uithangborden was de afbeelding van Sint Nicolaas vooral bij koekbakkers een geliefd thema. Tevens kan de huisnaam te maken hebben met de Sint Nicolaasparochie, waartoe het huis behoort.

De Klaaskerk werd in 1173 gewijd aan Sint Nicolaas, patroonheilige van de zeevarenden. De kerk stond toen bij een belangrijk handelspunt van Utrecht en lag aan vier waterwegen: de Keulse Vaart, de Vaartse Rijn, de Kromme Rijn en de Tolsteegsingel.

De gevelsteen van Portlandkalksteen is geïnspireerd op een paneel van een uit tien delen bestaand altaarstuk, dat in 1425 door de Italiaan Gentile da Fabriano werd vervaardigd in opdracht van de welgestelde Florentijn Bernardo Quaratesi. Dit altaar stond tot 1824 op het hoogaltaar van de San Niccolo in Florence. Scènes uit het leven van Sint Nicolaas worden erop afgebeeld, zoals de redding van een schip in nood. 
Op de gevelsteen biedt Sint Nicolaas, verschijnend in een wolk, de schippers de reddende hand. Op de banderol staan in vergulde letters de huisnaam, de datum van de splitsing van het huis (1618) en de datum van de totstandkoming van de steen (1997).

Bron: klik hier

Maatstricht: Mosasaurusweg 7

Een gevelversiering met alleen de attributen van de heilige zien we aan de Mosasaurusweg 7 in Maastricht. Het is een tegel-ensemble ANNO 1957 met zowel de staf en de mijter als de ton met de drie kinderen (en buitenbeeld de zak van Sinterklaas) met als onderschrift SINTERKLOASKE.

Meijel: Zorgcentrum 'Sint Jozef Wonen en Zorg'

Mozaïek van Tom Franssen. Vanaf 1982 hing deze mozaïek in het gemeentehuis van Meijel, sinds 2009 hangt het in de soos van Zorgcentrum, Sint Jozef Wonen en Zorg. (Met dank aan het zorgcentrum voor de foto)

Kaatsheuvel: 'Efteling'

Het beeld van St. Nicolaas en de fontein daaromheen op de St. Nicolaasplaets zijn in 1975 geschonken aan Anton Pieck, bij zijn afscheid van de Efteling. Het was een eerbetoon van het personeel aan Pieck, omdat hij erg van het Sinterklaasfeest hield.

Deventer

1: Sint Nicolaas patroon van het Bergkwartier. (bergstraat 37/39)

2: Drie kinderen in de ton. (Prinsenplaats, poort naar Walstraat)

Antwerpen  'Sint Nicolaasgodshuis'

Sint-Nicolaasgodshuis, ook wel de tegenwoordige Sint-Nicolaasplaats: een kleine plaats in Antwerpen omgeven door enkele oude huizen en een kapelletje, met in het midden een beeld van de heilige Nicolaas van Myra, de patroonheilige van de meerseniers. Dit godshuis werd opgericht in 1386 door de ambachtslieden van de meerseniers om verarmde leden van hun ambacht in op te vangen. Tegenwoordig is het pleintje een soort cultureel centrum voor theatergezelschappen.

Amsterdam

1: Sint Nicolaasbeeld in de Begijnhofkapel

2: Sint Nicolaasbeeld staat in het ABN-Amro gebouw (hoek Dam-Damrak)

3: Gevelsteen Sinter Claes (Dam nr. 2)

Nieuwveen: Sint Nicolaashoeve

De geschiedenis: Sint Nicolaashoeve is een statige oude hoeve, anno 1858, met een rijke historie.

Meer dan honderd jaar geleden was de hoeve naast een boederij ook een tehuis voor oude en/of

gebrekkige boerenknechten.

De boerenknechten konden hier hun oude dag doorbrengen en bij ziekte werden ze zorgzaam verpleegd.

men moest zich wel aan de toen geldeende normen houden.

Ze moesten men gehoorzamen aan "den vader"en 'den moeder" van de hoev, eenvoudig gekleed zijn en moesten ze elke dag naar de kerk.

NU is het een gemengd agrarisch bedrijf met akkerbouw en melkkoeien en kunt u luxe overnachten waar vroeger de boerenknechten sliepen.

Valkenburg 

1: Gevelsteen van de waterput tegenover de kerk

2: Gevelsteen op de hoek van de Muntstraat/Kerkstraat

Valkenswaard: Gevelsteen van het oude gemeentehuis