Home » Lekkernijen weetjes » Taaitaai

Taaitaai

Taai is al eeuwen oud: wanneer men in het verleden het graan niet wilde laten ontkiemen, deed men er honing over. Als de oermens er dan een pannenkoek van bakte was het taai – taai. Pannenkoeken zijn de oervorm van ons brood. Honing was het enige en eerste zoetmiddel dat er was. Ongeveer 3000 jaar voor onze jaartelling komt er suiker, dat uit suikerriet is vervaardigd in Polynesië. Deze cassonade werd ook gebruikt als zoetmiddel en was veel goedkoper en vaker voorhanden dan de honing.

Een kraampje van taaij taaij en | biesjes deeg. op den Dam."

Bron Afbeelding: www.beeldbank.amsterdam.nl

Omschrijving: een kraampje van taaij taaij en | biesjes deeg. op den Dam."; "49 week" Op den Dam. Op Sint Nicolaasavond, 5 december 1807

Massé

In onze tijd gebruik je voor taai en ontbijtkoek massé. Massé wordt gemaakt van aardappelzetmeel dat men laat omzetten, mede daarom moet je een taai deeg koken en 48 uur laten rusten. Dit is nodig voor de omzetting van zetmeel in suikers en voor de zuurgraad. Wanneer je echte honing gebruikt mag het niet koken want dan wordt het bitter.

Roomboter

In de 18e eeuw voegde men roomboter toe aan het taaideeg en ontstond er een tussenvorm die we nu nog kennen als lebkuchen (levensbrood of offerbrood) dat men nu nog in Duitsland kent. Door de tijd heen werd er meer roomboter aan toegevoegd en zo ontstaat speculaas. Er is nog een familierecept uit 1808 van bakker Leijen. Hij was in Bergen bakker en boer. Speculaas werd oorspronkelijk alleen met de jaarmarkt of kermis gebakken, na 1850 ook met Sinterklaas. 

1939 - Verkade advertentie

Advertentie uit de panorama - Groot Rotterdam

Kruiden

Een apart verhaal zijn de kruiden, een mix van specerijen. Oorspronkelijk alleen gebruikt in Egypte om bederf te verbloemen. Later werden ze ook gebruikt als smaakmakers. De Romeinen maakten er na de verovering van Egypte kennis mee en zo verspreidde het gebruik van specerijen zich over Europa. De kruiden werden door de bakkers zelf gemixt en in de cybelie fijngewreven. Pas in de 18e eeuw koopt de bakker zijn mixen voor de speculaas van de fabriek. Omdat de VOC kamer Middelburg niet op Indonesië voer kwam er in zeeland geen kaneel. Mede om die reden hebben de Zeeuwen witte speculaas waar wel gewoon de andere kruiden in zitten.

Jr. 90 - Bolletje

weetjes

*Wie vroeger een meisje voor zich wilde innemen, gaf haar een hart van marsepein of een vrijer van speculaas. Schonk je haar echter rond Sinterklaas een taaiman, dan werd het tegengestelde bedoeld. Dit gebaar gold als een vorm van bespotting die absoluut niet op prijs werd gesteld!

*Een taai-taai pop werd ook veel aan ongetrouwde dames gegeven om te plagen dat ze nog niet getrouwd waren.