Home » Sint-Nicolaas kerken » Amsterdam (3)

Amsterdam: St. Nicolaaskerk

St_Nicolaaskerk_Amsterdam_Basiliek_Heilige_Nicolaas.jpg

St. Nicolaaskerk aan het IJ

St_Nicolaaskerk_Amsterdam_Basiliek_Heilige_Nicolaas_2.png

De Sint-Nicolaaskerk is een Rooms-katholieke kerk in de Binnenstad van Amsterdam. De kerk, officieel de H. Nicolaas binnen de Veste, is gebouwd in de periode 1884-1887 naar een ontwerp van architect Adrianus Bleijs. De Sint-Nicolaaskerk is de derde kerk van die naam in Amsterdam. De eerste, de huidige Oude Kerk, is tijdens de Alteratie in 1578 aan de rooms-katholieken ontnomen. De tweede was een RK schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal, voornamelijk bekend onder de naam 'Ons Lieve Heer op Solder'.

Beeld op de gevel

St_Nicolaaskerk_Amsterdam_Basiliek_Heilige_Nicolaas_3.jpg

Het beeld van Sint Nicolaas prijkt op de gevel van de kerk. Sint Nicolaas is de beschermheilige van zeelieden en prostituees. De Sint Nicolaaskerk staat dan ook, heel toepasselijk, precies tussen het IJ en de Wallen. Als u uit het Centraal Station komt, kunt u het grote, imposante gebouw niet missen.

Sint-Nicolaasbeeld / altaar

Sint_Nicolaaskerk_Amsterdam_IJ.png

Koepel

Grote blikvanger is de 58 meter hoge koepel die bestaat uit een buiten en een binnen deel. Het buitendeel heeft vensters in de stenen opbouw. De binnenkoepel bestaat uit een veelkleurige glas-in-lood sterrenhemel die tezamen met de buitenramen gerestaureerd is. Hierdoor is de prachtige gefilterde lichtinval weer zichtbaar.

De legende van St. Nicolaas

Sint_Nicolaaskerk_Amsterdam_schilderijen.png

De legende van St. Nicolaas heeft ook een plaats in de kerk gekregen. In het middenschip, schilderde Jan Dunselman de verschillende stadia van het leven van de patroonheilige van Amsterdam en de St. Nicolaaskerk.

1: De oude en de nieuwe St. Nicolaaskerk

2: De ton met de drie kinderen

3: Stadswapen van Amsterdam

4: 'Scheeps vaandel' St. Nicolaas is de beschermheilige van de scheepvaart

Bron tekst: wikipedia.nl