Home » Lekkernijen weetjes » Suikerbeesten

Suikerbeesten

Geschiedenis van suikerbeesten

Suikerbeesten zijn echt iets van vroeger. Suikerbeesten werden bij feestjes gegeten en waren erg duur. Dit kwam doordat men nog geen suiker in Nederland had uitgevonden. Hierdoor moest het suiker via het buitenland naar Nederland worden vervoerd. De kosten om suiker alleen al te transporteren was al erg duur. Vroeger waren de suikerbeesten vaak voor de armere gezinnen een van de duurste cadeau's die men kon krijgen met Sinterklaas. Toen er in Nederland suiker werd gevonden in de suikerbieten daalde de prijzen voor suiker. Er was meer en goedkopere suiker in Nederland en dus daalde ook de prijzen van de suikerbeesten. Tegenwoordig kosten suikerbeesten bijna niets meer.

Suikergoedplanken 

Suikerbeesten tegenwoordig

Door het vele snoepgoed wat nu bestaat worden de suikerbeesten bij de kinderen steeds minder bekend. Suikerbeesten worden meestal in de fabriek gemaakt omdat er dan veel tegelijk kunnen worden geproduceerd. Door de hoge productie worden de prijzen lager en kan een banketbakker, die ook af en toe suikerbeesten maakt er bijna niet tegen concurreren. Dat de banketbakker suikerbeesten maakt komt tegenwoordig dus bijna niet meer voor.

Suikerbeesten zijn mierenzoet omdat er gigantisch veel suiker in zit. Het is verstandig suikerbeesten alleen tijdens feestjes zoals Sinterklaas te eten aangezien teveel zoetigheid niet erg goed is voor ons.

1930 - Suikergoedplank

Suikerbeesten maken

Ca. 1920-1930 - Suikergoedplank

Suikerbeesten bij Bakkerij Ben Vreman

SANTPOORT-NOORD - Bij Bakkerij Ben Vreman zijn ze er trots op dat ze één van de laatste bakkerijen zijn, die bijna alles zelf maken. Suikerbeesten en ambachtelijk bereide taaitaai zijn echt lekkernijen die onmisbaar zijn voor het Sinterklaasfeest, volgens Ben Vreman. Al drie generaties worden ze bij Bakkerij Vreman op traditionele manier bereid.

Vooral het gieten van de suikerbeesten is een heel gespecialiseerd en tijdrovend werk. Heel secuur moet dit gebeuren met suiker en water dat gekookt wordt en in mallen gegoten. De vader van Ben deed dit al in de jaren '30 en nu gaat de traditie weer over van vader op zoon. De vormen van houtsnijwerk, die gebruikt worden om de suikerbeesten te maken, zijn honderd jaar oud en zijn niet meer te verkrijgen. December is een drukke maand voor de bakkers, maar ook ieder jaar weer een uitdaging om de lekkerste producten te maken. Veel tijd wordt daarom ook besteed aan het selecteren van de beste grondstoffen.

Het gieten van suikerbeesten is een heel gespecialiseerd en tijdrovend werkje