1850 - Zie ginds komt de stoomboot
In 1912 plakte Johan de Veer het versje 'Aankomst St. Nicolaas' van Jan Schenkmans (St. Nicolaas en zijn knecht uit 1850) regels op een Duits volkslied (im märzen der bauer) en zo ontstond het Stoombootlied dat elke Nederlander kent.
Meer weten over de stoomboot, klik hier
1850 - Aankomst Sint Nicolaas

Bron: www.hetoudekinderboek.nl
Duits volkslied (im märzen der bauer)
Mozart en Sinterklaas
Wat hebben Sinterklaas en de componist Mozart gemeen? Niet veel, zou je zo op het eerste gezicht zeggen, maar bij het beluisteren van Mozarts Haffner Serenade zie en hoor je in gedachten de stoomboot al aankomen. De melodie van “ Zie ginds komt de stoomboot” duikt in deze compositie steeds herkenbaar op, maar dan in een mineur. Mozart schreef dit op zijn 14de.
Jr. 20 - Sinterklaasboekje
Drie coupletten uit een jaren 20 boekje. De tweede en derde couplet (vers) zijn ook geschreven door jan Schenkman en komen uit het boekje St. Nicolaas en zijn knecht. Tweede couplet: St. Nicolaas op den schoorsteen. Derde couplet: St. Nicolaas op strooiavond.

Derde couplet
Het lied, Zie Ginds komt de stoomboot bestaat uit twee coupletten, er zijn ook variaties met een tweede of een derde couplet (zie boven 'boekje') in deze uitvoering is het derde couplet ook van Jan Schenkman - 'het grote boek'
Sint Nicolaas de bisschop
Schrijft op in zijn boek
Al wat hij gehoord heeft
Bij 't jaarlijks bezoek
Wie zoet was, wie stout was
Hij schrijft het erbij
Wat zou hij wel schrijven
Van jou en van mij
Tweede couplet - laatste 2 zinnen
Van de laatste twee regels uit het tweede couplet, komen ook uit het boekje van Jan schenkman - 'plechtige intocht van St. Nicolaas' en in het derde couplet (zie hier boven) 'het grote boek'.
Daar rijdt hij de stad door,
Op 't prachigst gekleed;
Zijn knecht draagt de geldkist
O, zie hoe hij zweet
Derde couplet: St. Nicolaas op strooiavond
Het leeft in de schoorsteen,
O hoor, dat geraas
Hoe rollen hier d' appelen,
't Is vast Sinterklaas.
Maar nee, 't is zijn knechtje,
Dat zwart is van kleur
Want daar staat de bisschop
Voor d' opene deur.