Ezel - Piet op ezel

De ezel van Sinterklaas: De ezel is een lastdier van de armen, de kleine boeren. Een ezel draagt dus de lasten van de armen. De heilige Nicolaas kwam op voor de arme mensen van zijn streek, hij droeg dus, zoals een ezel, de lasten van de armen en nu draagt de ezel de pakjes voor de kinderen.

In diverse landen in Europa (België - Frankrijk - Nederland -Zwitserland) zien we Sint Nicolaas vaak met een ezeltje afgebeeld. In Nederland zien we ook Zwarte Piet wel eens op een ezel rijden, zowel in de maskerades als op prenten. Wanneer wij ons bewust zijn van de duorol die Sint-Nicolaas vroeger wel op zich nam dan is dit zeer wel te duiden.

Voor oude bronnen omtrent ezel met betrekking hebbend op Nederland - België en Frankrijk, klik hier

Voor oude bronnen omtrent Piet op ezel met betrekking hebbend op Nederland, klik hier

Centsprenten

1885 – Blijde Ontvangst van Sint en Piet 

Tot nu toe de oudste Sinterklaasfoto – Tramstation van Purmerend

Jaren 50/60 - Postkaarten België / Nederland

Jaren 50/60 - Postkaarten Frankrijk

1927 – Sinterklaas en Zwarte Piet (op een Ezel) bezoeken een school. (Filmpje)

Bron 'screenshot' / link filmpje, klik hier

Illustraties - Piet op ezel

Afb. 1: 1870 - Gespot: Tentoonstelling 'Wie zoet is krijgt lekkers' (2016) / Afb. 2: 1875 - Boek 'Coeverneur's prentenboek' Bron: www.delpher.nl  / Afb. 3: 1890 - St. Nicolaasspel - Bron: www.geheugenvannederland.nl / Afb. 4: Boek 'St. Nicolaas en zijn knecht' (1901) / Afb. 5: 192? - Boek 'van Spanje naar ons land' - Bron: www.geheugen.delhelpher.nl / Afb. 6: 1922 - Boek 'Sinterklaas & Pieterbaas' / Afb.: Jr. 70