Gedichten - rijmen

Een echt Sinterklaascadeau bestaat uit een surprise met een gedicht,waarbij het gedicht op een mild-spottende wijze een beeld van de ontvanger schept.

Het gebruik van gedichten stamt uit de middeleeuwen, niet iedereen kon lezen en schrijven. Door teksten, verhalen en voordragen op rijm over te brengen, waren deze een grote steun bij het onthouden, en gingen zo mondeling van generatie op genaratie.

Voor oude bronnen omtrent rijmen, gedichten en liedjes met betrekking hebbend op Nederland, klik hier

Help!!!

Voor mensen die niet zo goed konden rijmen en dichten, werden er ook vroeger al door uitgevers handige rijm-gedichten boekjes, bundels en gidsen op de markt gebracht of via de rijmenkrant, ter ondersteuning en inspiratie.

Grote warenhuizen boden op drukke dagen vlak voor 5 december de diensten van zeer snelle Rijmpietenaan, om in rap tempo het juiste gedicht te schrijven.

Tegenwoordig met het internet kan iedereen met een beetje hulp van de gedichtengenerator een eigen Sinterklaasgedicht maken.

1900 - Boekje: Rijmpjes en Raadgevingen

Boekje: St. Nicolaas avond - Rijmpjes en Raadgevingen bij het maken van surprises en andere verassingen voor groot en klein.

Rijmboekjes - Rijmkranten

1939 - De Bijenkorf 'Sneldichter'

Als in de Bijenkorf tegen vijf december de échte drukte toesloeg, kwam de sneldichter in actie. In 1939 vervaardigde hij maar liefst 840 rijmpjes, gratis voor wie meer dan vijf gulden aan cadeaus besteedde.

Verwijzing pagina