Home » Sinterklaas weetjes » Sint op school

Sint op school - Weetjes

*Sint Nicolaas is de patroonheiligen van kinderen en scholieren.

*1850 - Boekje: 'Sint Nicolaas en zijn knecht' van Jan Schenkman. De schrijver heeft een 'stempel' gedrukt op de pedagogische 'oude' elementen (straffen van stout gedrag met roe en de zak, en belonen van goed gedrag met lekkernijen en geschenken, en heeft die verwerkt in zijn prentenboek, Zoals ook in het versje "St. Nicolaas in de school'. Die zijn gestoeld op de opvoedingsidealen van de gegoede burgerij in die tijd.

1850 - Sint Nicolaas en zijn knecht

Herdrukken - Sint Nicolaas en zijn knecht

Sint Nicolaas en zijn knecht - Herdrukken, klik hier

19de / 20ste eeuw - Krantenartikelen 

1871 - Sint Nicolaasfeest voor schoolkinderen

Het St. Nicolaasfeest in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam.
Naar de natuur schets en op hout getekend door J.C. Greive Jr. (1883). Bron: Katholieke Illustratie

Groot feest:

In 1871 verscheen voor het laatst een advertentie - van het Verkoophuis (een ramsjwarenhuis op de Dam) - waarin de Sint zonder baard werd afgebeeld. Daarna kon dat écht niet meer. In datzelfde jaar namelijk konden duizenden tegelijk zien hoe hij er werkelijk uitzag. De Vereeniging tot Veredeling van het Volksvermaak organiseerde een massale Sinterklaasviering in het Paleis voor Volksvlijt voor 3500 kinderen van openbare (kosteloze) scholen. Lees verder...

Lied: De zak van Sinterklaas / Plak

Maar onderin die zak, In die zak, in die zak. Maar onderin die zak, Daar zit een hele grote plak. Voor 't luie, voor 't luie Voor 't luie, stoute kind, Zeg past hij, zeg past hij, Zeg past hij jou ook vrind? Want onderin die zak, In die zak in die zak Ja, onderin die zak daar ligt een hele grote PLAK.

Maar wat is nou een PLAK?

Een plak is een houten latje waarmee een leraar of opvoeder in vroeger tijden een kind op de uitgestrekte handpalm of op de knokkels sloeg als straf. De plak werd op scholen vaak gebruikt in combinatie met de pechvogel, een pop in de vorm van een vogel. Deze werd naar een zich misdragende leerling gegooid. Die moest de pechvogel terugbrengen naar de leraar en kreeg dan een tik op de hand met de plak

Bron afb.: klik hier (site - opvoedkundige tik)

1908 - Sinterklaas en Zwarte Piet op de fröbelschool, Alkmaar 

Beschrijving: Sint Nicolaas / Sinterklaas op de bewaarschool aan de Doelenstraat 9. Groep kinderen met hun onderwijzeressen met daarachter Sinterklaas op zijn paard dat vastgehouden wordt door zwarte Piet. Tussen de kinderen staat op een tafeltje een klok, bij het tafeltje een schoolbordje met daarop de tekst "klokje van gehoorzaamheid". Het tapijt op de voorgrond is op de foto bijgeschilderd.

Jaren 50 - Figuren voor de flanelbord

Bron foto: www.catawiki.nl

Illustraties uit Sinterklaasboekjes

1954 - Boek: Gelegenheidsonderwerpen

Schoolstempels

OKKI 

Lesmateriaal

JIPPO / TAPTOE 

Beloningsstickers

Sint en Piet handpoppen

BOBO 

Verwijzing 'school' pagina's