Sinterklaaslopen in Zoutkamp (Groningen)

Sinterklaaslopen is een volksfeest uit Zoutkamp dat op een zaterdag rondom 5 december wordt gevierd. Zowel mannen en vrouwen gaan ’s avonds verkleed door de straten. Eerder droegen ze veelal witte lakens als een spook, met een zwarte hoed op en een ketting aan het been. Nu zijn de kostuums meer een knipoog naar recente gebeurtenissen in het dorp. Sowieso dragen ze ‘schebèlskoppen’ (maskers). De Sinterklaaslopers gaan huizen binnen waar licht brandt. De mensen thuis stellen vragen om erachter te komen wie de masker-dragende persoon is. Die probeert onherkenbaar te blijven, pas als men raadt wie het is, gaat het masker af. Dan is het tijd voor een neutje.

Het feest in Zoutkamp kent grote overeenkomsten met het Sinterklaaslopen op de Waddeneilanden, zoals Klozum op Schiermonnikoog en Klaasohm op Borkum.

Gebelskop en grimeren of zwart maken

Dit is een beschrijving van hoe een "scherbilskop" of "Gebelskop" (een veel voorkomende vorm van maskerade die ook bekend is bij begeleiders van Sint Nicolaas door heel Europa) in het Saxische dialect van Groningen, eruit zag. Overigens gaat het maskeren van gezichten en ook het zwart maken veel verder terug. Er wordt gedacht aan een germaanse basis voor dit gebruik omdat het woord waar het van afstamt ook germaans is. Zie de uitleg hier. Meer over dit gebruik hier en hier. Scroll naar beneden voor de hele uitleg bij die link.

Bron tekst 'Sinterklaaslopen': www.sannemeijeronderweg.nl / Bron tekst 'gebelskop' klik hier (zwartepietgeschiedenis)