Strooien

Illustratie: Sint Nicolaas en zijn knecht (1920)

Waar komt het strooien vandaan? Zoals met veel sinterklaasgebruiken bestaan er verschillende verklaringen. Het is mogelijk dat het strooien een gewoonte is die voortkomt uit oude vruchtbaarheidsrituelen. Deze rituelen voerden mensen begin december uit. Omdat die in dezelfde tijd vielen, hielden ze dit gebruik tijdens het Sinterklaasfeest in ere.

Het strooien van snoep zou dus symbool staan voor het inzaaien van het land en van het bevorderen van de vruchtbaarheid bij de mensen. Het strooien is in deze uitleg vergelijkbaar met het gooien van rijst en confetti bij een bruiloft.

Een andere uitleg is dat de gewoonte te strooien komt uit een van de bekendste legenden over Sinterklaas. Een vader wilde zijn dochters de prostitutie insturen om aan genoeg geld te komen voor een bruidsschat. Om dit te voorkomen strooide de Sint 's nachts stiekem goudstukken door het raam van de jonge meisjes naar binnen, zodat ze konden trouwen. Vroeger mengden ze de pepernoten daarom met echte muntstukken. Tegenwoordig herinneren de chocolademunten daar nog aan.

Voor meer oude bronnen omtrent het strooien betrekking hebbend op Nederland klik hier

1717

Gysens van, Jan (1717). “Jan van Gysens maandaagse Amsterdamsche merkurius, verhaalende op een boertige wys, ’t voornaamste nieuws door heel Europa” (pagina 171 – 153 t/m 156). Jacobus van Egmont (Amsterdam) 18 juni 2015


“Ik had gehoopt een Vrouw te krygen van Sint Klaas,
Maar ik nog geen van al myn kind’ren zyn helaas!
Door hem bezorgt; myn neef op Sinter Klaas verbeten,
Die heeft myn kind’ren in hun lyden niet vergeten,”

“Die niet als Wit papier door schouw of schoorsteen smeet,
De kinders grabbelden, vast denkend dat het waaren
Wat leege briefjes om iets moois in te vergaaren,”

“‘een amsterdammer kwam gekleed als harlekein, in schyn van sinte klaas, en deelden aan hun meeden wat lekker was, of mooy, gelijk al-ouwde deeden.”

Bron tekst 1717: www.sintzwartepiet.nl