Frankrijk dl5

Saint Nicolas  

Sinterklaas heet in Frankrijk Saint Nicolas en rijdt op een klein ezeltje die naast de Sint ook een grote mand met cadeautjes en snoepgoed moet dragen. Bij Saint Nicholas loopt een duister figuur, Père Fouettard genaamd. De boeman zou je hem misschien kunnen noemen en komt uit een oude Sintlegende met de drie kinderen. De slager krijgt berouw en gaat sindsdien met de Sint op pad. In een andere versie moet hij als straf voor zijn zonde met de Sint op pad.

Père Fouettard is een donker figuur met lang zwart haar, een lange zwarte baard en gekleed in lompen. Vroeger vertelden ouders hun kinderen dat Père Fouettard stoute kinderen zou komen straffen, alleen ‘zoete’ kinderen kregen cadeautjes van de Sint. Tegenwoordig is het een milder verhaal. Bij de vele optochten wordt het verhaal meestal uitgebeeld. In de regio van Elzas heet de 'knecht' Hanstrapp. De figuren hebben meestal een zak, roe of een ketting bij zich. 

Saint Nicolas Père Fouettard - Hans Trapp

Saint Nicolas chansons

In Frankrijk worden ook Sinterklaasliedjes gezongen. Alleen zijn het er veel minder dan in Nederland. 

La légende de Saint Nicolas / Grand St. Nicolas

J'ai rencontré Saint-Nicolas / Priere a St. Nicolas            

Saint Nicolas va m'apporter  / Entrez donc Saint Nicolas 

Schoen zetten

Op de vooravond van de heilige, 6 december mogen de kinderen hun schoen zetten en voordat ze naar bed gaan zingen ze een Sinterklaasliedje.De volgende morgen, als Sinterklaas langs is geweest, vinden de kinderen in hun schoenen speciale lekkernijen en kleine cadeautjes. Wat ook opmerkelijk is, heel vroeger kregen de stoute kinderen in Nederland een roe in hun schoenen. Maar de 'liefste' kinderen in Frankrijk krijgen ook een (roe) bosje berkentakken vastgebonden met een mooi lint in hun schoenen. Want ook de liefste kinderen zijn wel eens stout!

Carte postale 

Taaitaai en Chocola

Chocoladefiguren of taaitaaipoppen (pain d'épices) in de vorm van Sinterklaas of beplakt met een 'Sint' afbeelding is de traditionele specialiteit waar kinderen mee verwend worden in Lorraine. De Lotharingse banketbakkers laten hun fantasie op de vrije loop om elk jaar met een originele creatie voor de dag te komen.

Brioches

In de Elzas, is het eeuwenoude traditie om broodjes (brioches) of koekjes te bakken in de vorm van kleine mannen. In de regio Haut-Rhin: Mannala / regio Bas-Rhin: Mannele en in het noorden van Franche-Comté: Jean Bonhomme. In het geheugen van de drie geredde kinderen door Sint Nicolaas. 

Bières Saint-Nicolas